O blogu

Ovaj blog je nastao prvenstveno iz potrebe da na jednom mestu sortiram sve sajtove na koje sam naišla u potrazi za prirodnom kozmetikom koja se može naći na prostoru Srbije. Sestra me je podstakla da osim spiska brendova, podelim i svoje iskustvo sa proizvodima. Danas verujem da je korisno pisati recenzije iako su vrlo subjektivne. 

Proizvode o kojima ovde možete čitati ili sama finansiram ili dobijam na poklon od samih prozvođača. Čak i ako dobijem neki kozmetički proizvod besplatno, to me ne obavezuje da imam pozitivno mišljenje o njemu, vrlo sam iskrena u svim svojim recenzijama i moji utisci se ne mogu kupiti. Uvek ću naglasiti ako nešto dobijem na poklon jer smatram da je to fer prema samim čitaocima. Takođe, PR uzorke primam samo od brendova koji su u skladu sa filozofijom i vrednostima ovog bloga.

Biće zastupljeni proizvodi različitog cenovnog ranga, ali mislim da će ipak najviše biti onih čija se cena nalazi u okviru trocifrenog broja, to bi  po nekoj mojoj slobodnoj proceni trebalo da je finansijski pristupačno većini ljudi u ovoj zemlji.

Evropi i Americi postoji puno blogova posvećenih isključivo prirodnoj i organskoj kozmetici dok je kod nas to tek u začetku i to me je najviše i inspirisalo da započnem ovaj  projekat. 

Prirodna kozmetika nije savršena: nažalost ne pruža adekvatnu zaštitu od sunca, ima više potencijalnih alergena od konvencionalne kozmetike i uglavnom sadrži puno alkohola za koji je dokazano "da dehidratiše kožu, remeti njenu zaštitinu barijernu funkciju i oštećuje ćelije".

Postoji dosta kontradiktornih naučnih činjenica o tome koji su sastojci u kozmetici štetni i u kojoj meri. Uopšte ne ulazim u te rasprave i smatram da svako treba da odabere za sebe  ono što mu odgovara. Na osnovu svojih stavova i zdravog razuma, odabiram da koristim sertifikovanu prirodnu i organsku kozmetiku, a za ručno rađenu kozmetiku domaćih proizvođača se oko sastava konsultujem sa biohemičarom koja se dugi niz godina bavi proizvodnjom i konvencionalne i prirodne kozmetike.

Nadam se da će vam ovaj blog biti koristanzanimljiv i da će vas ohrabriti da probate nešto novo!
Cute Sprout Pot